Pivovar

 

Pivovar byl postaven a zprovozněn roku 2008 ve sklepních prostorách jednoho z historických domů vyšebrodského náměstí. Sklepy prošly kompletní rekontrukcí tak, aby mladý majitel a sládek Jiří Fojtl mohl obnovit tradici práva várečného. Pivovar je se svým maximálním ročním výstavem cca 500 hl, nejmenší v jihočeském kraji. Avšak má na co navázat. Ve vyšebrodském cisterciáckém klášteře se poprvé pivovar uvádí již v roce 1380 a další, Měšťanský pivovar působil ve Vyšším Brodě v letech 1530-1944.

A jak to všechno vlastně vzniklo?

Po dlouhých desetiletích bude mít Vyšší Brod znovu svůj pivovar. Tradici "práva várečného" se zde chystá oživit Jiří Fojtl.

Ve svém minipivovaru bude mladý pivovarník vařit Jakuba. Název má připomínat jednoho z prvních klášterních sládků. Ročně chce Fojtl vyrobit na 500 hektolitrů nejoblíbenějšího pěnivého moku. Půjde tak o nejmenší komerční pivovárek na jihu Čech.

Inspirace z Aigenu

K pivařině přitom mladý nadšenec poprvé takříkajíc přičichl asi v roce 2006. Inspiraci našel v pšeničném pivu v rakouském Aigenu. To mu zachutnalo natolik, že po návratu domů si zkusil uvařit své vlastní. Nakoupil nejnutnější vybavení a s kamarádem vyrobili první várku, takzvaně z prášku, tedy ze sušených kvasnic a pivního polotovaru.

Pak už byl jen krůček k tomu, že si ho uvaříme už od sladu, pěkně celým postupem," přiblížil Fojtl své pivovarnické začátky.

Měsíce trvalo, než sehnali nutné vybavení, část získali i z jiného minipivovaru. Jako zázemí posloužil sklep babiččina domu, kde se z nevyužívané sauny stala chladírna. Kamarád však u projektu nezůstal, a tak zbyl Fojtl na vše sám. Informace hledal na internetu, udělal si kurz vaření piva, sbíral informace i u svých zkušenějších kolegů. Jelikož ale ve sklepě začalo být málo místa, hlavně kvůli spilce a ležáckému sklepu, musel najít nové prostory. Zrodil se nápad založit komerční minipivovar.